Glavna

Glavni egzorcist potresao Crkvu: Petnaestogdišnja Emanuela bila je seksualna robinja u Vatikanu

Otac Gabriele Amorth, katolički sveštenik i glavni egzorcist, ponovo je podigao prašinu izjavivši da je Emanuela Orlandi, djevojka oteta prije skoro 20 godina, bila seksualna robinja u Vatikanu.

 

Kontroverzni sveštenik, koji je ranije na sebe skretao pažnju javnosti tvrdnjama da su joga i lik Harryja Pottera "đavolje djelo", za italijanske novine "La Stampa" komentarisao je slučaj nestale djevojke. Priča o Emanueli Orlandi, kćerki vatikanskog uposlenika, ponovo je u centru pažnje u Italiji, nakon što su istražitelji iskopali grobnicu mafijaša Enrica De Pedisa zbog anonimne dojave da se tu "krije istina o njenom nestanku".

U grobu su pronađene kosti koje ne pripadaju De Pedisu, ali one još nisu identifikovane.

Emanuela Orlandi

- Bio je to zločin sa seksualnim motivom. To je već ranije spomenuo monsignor Simeone Duca, vatikanski arhivist, od koga je traženo da regrutuje djevojke za zabave, u čemu su mu pomagali vatikanski žandari - tvrdi Amorth.

- Vjerujem da je Emanuela završila u tom krugu. Nikada nisam vjerovao u teoriju o internacionalnim otmičarima. Imam razloga da vjerujem da je to slučaj seksualnog iskorištavanja. To je dovelo do njenog ubistva i skrivanja tijela. Upleteno je osoblje jedne ambasade u Vatikanu - dodaje.

Iz Vatikana još nije dat službeni odgovor na skandalozne tvrdnje svećenika, ali oduvijek tvrde da su u potpunosti sarađivali s istražiteljima Emanuelinog nestanka, nešto što je njen brat Pietro u više prilika opovrgavao te čak organizovao internet-peticiju u kojoj zahtijeva od Crkve da otkrije sve što zna o otmici njegove sestre.

Amorth, kojeg je za glavnog egzercionistu postavio papa Ivan Pavao Drugi, je i ranije spominjao " vatikanske seks-skandale" i tvrdio da su oni dokaz da je "đavo na djelu u Vatikanu".

Takođe je u jednom radijskom intervjuu izjavio da su Hitler i Staljin bili "opsjednuti đavolom". Da nije jedini koji je to mislio pokazali su nedavno otkriveni dokumenti koji ukazuju da je za vrijeme Drugog svjetskog rata papa Pio Dvanaesti pokušao "egzorcizam na daljinu" nad Hitlerom.

Mafijaš sahranjen u crkvi u Rimu odgovoran za otmicu?

Enrico De Pedis, vođa mafijaške grupe Banda della Magliana iz Rima ubijen je 1990. Detektivi vjeruju da je bio upleten u otmicu Emanuele Orlandi. Unatoč kriminalnoj prošlosti, sahranjen je u crkvi Sant'Apollinare alle Terme u Rimu. Činjenica da mu je dozvoljeno da tu bude pokopan dodatno je budila sumnje da je umješan u slučaj Orlandi.

Unutrašnjojst Sant'Apollinare alle Terme 

Međutim, crkvene vođe tu odluku objasnile su time da se De Pedis "pokajao i donirao mnogo novca Crkvi".

Njegova bivša djevojka, Sabrina Minardi, 2008. godine je izjavila da je američki sveštenik, kontroverzni Paul Marcinkus bio odgovoran za otmicu.

Kao odgovor na optužbe Minardijeve, upućeno je službeno saopštenje iz Vatikana, veoma rijedak korak, u kojem su opovrgnute njene tvrdnje. 

Grobnicu na kojoj je dijamantima ispisano De Pedisovo ime policija je otvorila ove sedmice.

Otmica Emanuele Orlandi

Orlandi, vatinkanska državljanka, nestala je 1983. godine. Imala je 15 godina. Izgubio joj se svaki trag nakon što je navodno ušla u crni BMW jednog popodneva. Tog jutra zakasnila je na nastavu, a svojoj sestri objasnila je da ju je zaustavio "predstavnik kozmetičke kuće", koji joj je ponudio posao na sedmici mode. 

Nakon što je proglašena nestalom osobom, dva muškarca zvala su porodicu Orlandi sa informacijama o njoj. Obojica su rekla da je djevojka koja odgovara Emanuelinom opisu ispričala kako je pobjegla od kuće.

Teza o otmici počela je nakon što je papa Ivan Pavao Drugi apelovao na one koji su oteli djevojku. 

Nakon toga, u nekoliko anonimnih poziva Emanuelin nestanak povezivan je s hapšenjem Mehmeta Alija Agce koji je pucao na papu 1981. 

To je u nekoliko navrata potvrdio i sam Agca. u intervjuu za TRT 2010. godine, nakon što je pušten iz zatvora, rekao je kako je za Vatikan organizirao atentat na papu zbog kojeg je uhapšen i kako je Emanuela zarobljenica u jednom samostanu u centralnoj Evropi.