Glavna

Aleksandar Petrović: Wright će loptama hraniti naše strijelce

Selektor bh. košarkaške reprezentacije Aleksandar Petrović spisak od, kako kaže, "14 plus 1" igrača za pripreme uoči kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji planira saopćiti u narednih sedam dana, odnosno nakon završetka finala plej-ofa za prvaka BiH između Širokog i Igokee.

 

- Taj "plus jedan" odnosi se na dilemu koju imam oko određenog igrača, a koju ću ubrzo riješiti. Sve ostalo je posloženo i, što se mene tiče, pripreme mogu odmah početi.

To mi djeluje pomalo nestvarno u odnosu na probleme koje sam imao u prošlosti, ali koje, zahvaljujući ljudima u bh. savezu, nisam osjetio - kaže slavni hrvatski stručnjak za naš list.

Idealan izbor

Petrović je potvrdio da će poziciju naturaliziranog igrača popuniti američki plejmejker iz redova zagrebačke Cibone Zak Rajt (Zack Wright, 27 godina, 188 centimetara).

- Pokrenuli smo proceduru za Rajta i vjerujem da ćemo za, najkasnije, dva mjeseca dobiti neophodne dokumente. Možda je bilo i zvučnijih imena u igri, ali ciljano sam išao na Rajta.

Na ostalim pozicijama imamo dosta strijelaca koje Rajt na vrhunski način može hraniti loptama, što je možda bila jedna od boljki reprezentacije. Osim toga, Rajt je sjajan defanzivac koji će idealno leći ovoj ekipi - ističe Petrović.

Trio iz Malage

Kad su u pitanju ostali debitanti u bh. timu, Petrović kaže da će centarski tandem španske Unikahe iz Malage (Nedžad Sinanović, Ognjen Kuzmić) te bek Nemanja Mitrović, koji također trenutno trenira s njima u Malagi, desetak dana prije zvaničnog okupljanja (10. juli) početi s radom u Sarajevu.

- Oni će dodatno trenirati i pokušati iskoristiti šansu. Imam osjećaj da bi Mitrović mogao biti veliko otkriće - kaže Petrović i pojašnjava:

- Mitrovićev koledž u Americi, Portland, gaji evropski stil igre u kojem je on fantastično funkcionirao. U okruženju drugih klasnih igrača, kao što će biti slučaj u reprezentaciji, njegove realizatorske sposobnosti još više mogu doći do izražaja i kažnjavati protivničke odbrane.

Načinom na koji šutira Mitrović me čak podsjeća na Predraga Stojakovića. Naravno, ne na tomu nivou, mada je Nemanja veoma mlad i tek treba pokazati svoje mogućnosti.

Svete mu se preko sina

Zagrebački mediji bruje o verbalnom sukobu Petrovića i direktora Cibone Zdenka Antunovića na završnici juniorskog prvenstva Hrvatske.

Petrović je prethodno na sudu dobio višegodišnji spor sa svojim bivšim klubom Cibonom, koja mu se osvetila time što je njegovog sina Marka udaljila iz igračkog kadra klupske filijale, A-2 ligaša Kaptola.

- Sve je to folklor, nije se desilo ništa spektakularno, ali je tragedija to što mi se svete preko sina - ističe Petrović.