Glavna

Ratna zločinka Biljana Plavšić na pomenu četniku Draži: Uvijek sam mu se divila

U crkvi Svetog Save na Vračaru danas je odat pomen četničkom vojvodi i osuđenom slikovcu iz Drugog svjetskog rata Draži Mihailoviću. Kako prenosi Telegraf rs., pomen su organizovali "njegovaoci tekovina Ravnogorskog pokreta i Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini od 1941. do 1945. godine".

Parastosu su, osim pripadnika četničkog pokreta prisustvovale i mnoge druge javne ličnosti među kojima je i osuđena ratna zločinka i nekadašnja predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić.

Plavšićeva je istakla da svake godine prisustvuje odavanju počasti Dragoljubu Mihailoviću jer mu se “uvijek divila i slijedila njegov put ka odbrani srpstva“.

U crkvi se nisu pojavili lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković, kao ni Dražin unuk Vojislav Mihailović iako su, kako tvrde organizatori, bili pozvani.

Parastos četniku Draži držalo je sedmero sveštenika, a glavni sveštenik je citirao i zločinca i haškog optuženika Vojislava Šešelja.

- Okupili smo se ovdje da odamo počast velikom sinu Srbije. Braćo i sestre u posljednjih dvadeset godina svjedoci smo harange koja se vodi protiv srpskog naroda od strane Zapada, ali što bi im rekao jedan naš heroj koji je u Hagu “Vi ste belosvetski ološ i niste normalni” – rekao je sveštenik.

Ispred organizatora obratio se profesor Đukić, inače sin predsjednika prvog Olimpijskog komiteta Srbije, koji je pozdravio okupljene riječima “došli smo ovdje da noviji naraštaj upoznamo sa pravom istorijom, a ne sa falsifikat prošlošću koju su kreirali komunisti”.