Glavna

Visoke temperature uništile 70 posto kukuruza u Vojvodini

Suša praćena veoma visokim temperaturama uništila je 70 posto kukuruza u Vojvodini, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić. 

On je rekao je da će Vlada Autonomne pokrajine Vojvodine tražiti procjenu lokalnih samouprava za eventualno proglašenje stanja elementarne nepogode zbog enormne štete koje su suša i visoke temperature načinili kukuruzu. 

Prema trenutnim procjenama, navodi Ješić, prinosi kukuruza u Sremu biće oko četiri tone po hektaru, dok se u Banatu i Bačkoj očekuje dvije tone po hektaru.

On je objasnio da jedino Vlada Srbije može proglasiti elementarnu nepogodu i donijeti mjere da se pomogne područjima ugroženim sušom.

"Nakon što joj lokalne samouprave upute zahtjev za proglašenje elementarne nepogode, Vlada Vojvodine može sa tim upoznati Vladu Srbije", rekao je Ješić na konferenciji za novinare u novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo.

Prema procjenama eksperata iz Udruženja "Žita Srbije", država bi zbog suše na kukuruzu mogla da izgubi 700 miliona eura, jer će, kako kažu, prinos biti prepolovljen, ukoliko uskoro ne počne da pada kiša.

Iz toga udruženja podsjećaju da je planiran prinos kukuruza od sedam miliona tona, ali da će on u najboljem slučaju biti oko 3,5 miliona tona.
    
Na stranom tržištu cijena jedne tone kukuruza dostigla je 200 eura.